Gå till innehåll

Sjöparkens växthus

En oas mitt i Kumla stadspark, där 11 meter i takhöjd gör att du känner dig lika fri att njuta av grönskan både inomhus som utomhus.

Växthuset och trädgården

Vinterträdgården, även kallad Palmrummet, är det första som möter dig i den maffiga entrén. Med en rejäl takhöjd finns här plats för stora växter och träd. Här finns även ett enklare café, där du kan koppla av med en god bok under palmerna.

I Kameliarummet och Citrusrummet tar de sluttande söderväggarna till vara på ljuset och värmen. I dessa orangerier övervintras växter som inte kan stå ute på vintern. På sommaren flyttar sedan många av växterna ut på de södra terrasserna.

I växthusets trädgårdar kan du besöka våra två små växthus. I Barnens växthus anordnas olika aktiviteter riktade till våra yngre besökare och i Basilikahuset och området runt omkring odlas örter och kryddor. I den publika trädgården anläggs odlingar utifrån temat de fyra elementen - eld, vatten, jord och luft.

Här får människor växa

I lokalerna bedriver kommunens arbetsmarknadsenhet tillsammans med andra aktörer en mängd olika arbetsmarknadsåtgärder, till exempel praktik, arbetsträning och rehabilitering i en grön miljö som får människor att växa. Åtgärderna syftar till att rusta deltagarna för ett framtida arbete på den öppna arbetsmarknaden.

De växter som odlas i växthuset planteras sedan ut i trädgården där köksväxter, kryddor och blommor prunkar tillsammans med fruktträd och bärbuskar. Här kan också finnas inslag av växter från olika delar av världen.

Måndag-fredag kl. 07.00-16.00

Du är även välkommen till växthuset när Restaurang Goda Rum har öppet, se deras öppettider på www.godarum.nu Länk till annan webbplats.

Hundar är välkomna in i Goda Rums växthus, som du hittar i direkt anslutning till restaurangen. Hundar är inte tillåtna i orangerierna (Palmrummet, Kameliarummet och Citrusrummet).

I den vackra trädgårdsmiljön ligger Goda Rum, som serverar säsongsinspirerade maträtter och hembakade läckerheter direkt ur ugnen. Färska råvaror är viktigt och grönsaker som odlats i växthuset ligger till grund för härliga årstidsinspirerade menyer. Här kan du avnjuta lunch, à la carte eller fika - inne i växthuset eller ute på terassen med sjön som utsikt. Klicka dig in på www.godarum.nu Länk till annan webbplats. för mer information.

Hos Goda Rum kan du även köpa inredning av olika slag och handgjorda krukor.

Inne i växthuset och ute i trädgårdarna finns en ljudguidning som man kan lyssna till på tio olika platser, för att lära sig mer om miljön och växtligheten där. Du får information kring historiken runt Sjöparkens växthus och hur det kom till att anläggas, om de olika utrymmena inne i växthuset samt om utomhusmiljön och dess olika teman.

Här på webben kan du lyssna genom att klicka dig fram i listan nedan.

1. Sjöparkens växthus

Välkommen till Sjöparkens växthus och våra tillhörande trädgårdar! Du har nu kommit till en del av Kumla stadspark där vi har skapat en oas och vacker trädgård för dig som besökare. Växthuset, trädgårdarna och stadsparken är skapad som en plats för alla - En mötesplats för rekreation och inspiration i vårt vackra Kumla.

Men låt oss ta det från början och berätta lite om historien bakom denna plats. När Kumla stad växte och behovet av bostäder ökade började man snegla på marken sydöst om stadskärnan. Inför expanderingen genomfördes geologiska undersökningar och man upptäckte då att platsen vi står på enbart bestod av tjock blålera och var därmed direkt olämplig att bygga bostäder på. Istället togs ett beslut om att bygga ut Kumla stadspark och idén om ett växthus med tillhörande trädgårdar växte fram. För att kunna bygga Sjöparkens växthus fick man påla för att förhindra sättningar.

Det var Kumla fastigheter AB som beställde uppdraget, vilket innebär att Kumla kommun hyr Sjöparkens växthus med tillhörande stadspark av det nämnda fastighetsbolaget. Arkitekten Per Flodström från Kumla kommun stod för ritningarna av Sjöparkens växthus och Hans Nilsson var projektledare. Byggnationen påbörjades under vintern 2011. I april, två år senare, är bygget klart och man kan starta upp verksamheterna i huset. Den officiella invigningen av Sjöparkens växthus äger rum på hösten 2013.

Byggnaden är 1600 kvadratmeter stor och bygger på den klassiska 1700-tals modellen av ett orangeri med stora sluttande glaspartier som vetter mot söder och murade väggar mot norr. Byggnaden består av en stålkonstruktion, cirka 1000 kvadratmeter glaspartier samt svart träpanel och tegel. Byggnaden värms upp med bergvärme, solfångare och vedeldning.

I växthuset finns idag tre olika verksamheter. Parkavdelningen, arbetsmarknads- och integrationsenheten och Goda rum ligger alla under samma tak och har ett nära samarbete. Goda Rum är en privatägd restaurang där du kan äta lunch, á la carte eller fika. De erbjuder även möjligheten att boka restaurangen för fest, bröllop och konferenser. Den glasskiosk du ser här i entrén, hyr Goda rum av kultur- och fritidsförvaltningen. Här kan du sommartid köpa glass men även heminredning och lite av det kruksortiment du kan se runtom här i växthuset.

Parkenheten i Kumla kommun ansvarar för visningsträdgården som ligger söder om växthuset samt orangeriet med Palmrummet, Citrusrummet och Kameliarummet. Kumla kommuns Arbetsmarknads- och integrationsenhet, även förkortad AMI, erbjuder arbetsträning för personer som av en eller annan anledning står långt ifrån arbetslivet. AMI ansvarar för Möjligheternas växthus, där deltagarna sår och driver upp plantor som sedan planteras ut i Växthusträdgårdarna- visningsträdgården samt Möjligheternas trädgård. Vid grinden in till Möjligheternas trädgård kan du få mer information om deras verksamhet som syftar till att få både människor och växter att växa!

Grundstrukturen i trädgården bygger på de fyra elementen; jord, eld, luft och vatten. Mer information om detta får du om du scannar QR koden vid respektive plats. Du kan även besöka örtagården, barnens trädgård och rosenträdgården. Var nyfiken och leta dig fram till vad du kan upptäcka bakom nästa hörn, träd eller buske! Vi hoppas du ska hitta något att njuta av oavsett vilken säsong du är här och besöker oss!

2. Palmrummet

Palmrummet är växthusets hjärta med en imponerande takhöjd på 11 meter. Här kan du slå dig ner vid caféborden under palmernas stora blad med en god bok och kanske en fika. I palmrummet finns flera olika palmer; solfjäder-, tråd-, dadel och japansk kottepalm.
Det är inte bara våra stora palmer som för tankarna till varmare breddgrader i det här rummet. Här hittar du även kaffeplantor, en bananplanta och ett avokadoträd. Avokadoträdet sattes som kärna 2015 och har växt till sig rejält, så pass att den fick doneras av nuvarande trädgårdsmästare till Sjöparkens växthus. Bloddracena, flasklilja, benjaminfikus, monstera och venushår är andra växter som sätter prägel på rummet. Och är du här på vårvintern kan du förföras av Vippjasminens underbara blomdoft.

I det här rummet finns även den del konstverk. Mot Parksjön finns bland annat konstverket ”Half boy” av Anders Krisár. Den är tillverkad i brons och har sin motsvarighet ”half girl” uppe på Kvarntorpshögen i skulpturparken ”Konst på hög”. Vill du veta mer om konstverket så finns det information uppsatt vid entrén som vetter ut mot parksjön. Önskas en övergripande bild om var de övriga konstverken i växthusträdgårdarna är placerade så kan du titta på illustrationen vid vår Infopoint. Du hittar information samt placering om kommunens samtliga konstverk på vår hemsida, visitkumla.se

I Palmrummet byts dekorationer och blommor ut efter säsong, ytan vid caféväggen är vårt lilla skyltfönster där det skyltas om lite då och då. Sommartid förgyller blombuketter från visningsträdgården palmrummet och de månader när säsongsväxter behöver köpas in så väljs dessa i möjligaste mån så att de kan sedan kan planteras ut i visningsträdgården. Det är viktigt att arbeta så hållbart som möjligt och ta tillvara på de resurser som finns, därför jobbar vi bland annat med kompostering i liten skala samt har installerat en bevattningsanläggning.

Vill du veta mer om arbetet i stadsparken och vad som händer här i växthuset? Följ oss gärna på vårt instagramkonto: @kumlastadspark

3. Kameliarummet

Här hittas primadonnorna som belönar oss med sin vackra blomning under den mörkaste tiden på året. Kamelian blommar i regel mellan november och februari när inte så mycket annat blommar. Kamelior tillhör familjen Teväxter och härstammar från Asien, men kom till Europa redan på 1600-talet. Under 1800-talet kom den att bli en riktig modeväxt och en växt som starkt förknippades med ett hem av rang.

Kamelian kan upplevas som en smula kinkig växt, men det beror på att de vet vad de vill ha och nöjer sig inte med något annat. Kamelior vill ha en hög luftfuktighet året runt, men olika temperaturer. På vintern vill växterna ha det svalt, någonstans mellan 8-13 plusgrader är optimalt och på sommaren vill de ha betydligt varmare, runt 25 plusgrader. På vintern när blomknopparna tittar fram är det viktigt att det inte hamnar vatten på knoppar och blommor. Kamelior vill ha en jämn fuktighet i jorden och ogillar om jorden hinner torka upp mellan vattningarna (om de översta millimetrarna torkar upp lite så gör det inget, men det får inte bli genomtorrt i krukan). Kamelior är surjordsväxter, det vill säga jorden ska ha ett lågt pH-värde för att primadonnorna ska trivas. Vill man så kan man blanda in grovt grus i jorden för att förbättra dräneringen i krukan. Efter att kameliorna har blommat färdigt kan man med fördel tillsätta särskild surjordsnäring. Färgerna på blommorna går från vitaste vitt, via rosa och spräckliga, till helt röda och de kan vara enkla eller fyllda. Växten behåller bladen året runt och bladverket är vackert mörkgrönt.

Kamelia är en buske och återfinns naturligt som ett buskskikt i naturen, varför bladen lätt blir brända om de utsätts för stark sol. För att skydda den mot solen finns automatiska draperier som åker ner för de stora glaspartierna. Tittar du upp mot taket, så kommer du se de automatiska vädringsluckorna som reglerar temperaturen i byggnaden.

En annan unik växt som finns här i Kameliarummet är en växt som lite slarvigt kallas för bomullsträd, men vars riktiga namn är Kapok. I trädets frökapslar finns bomullsliknande fibrer som kan användas till stoppning. Det exemplar vi har här i växthuset såddes 2010 från frö och skänktes till Sjöparkens växthus år 2021 från det par här i Kumla som drivit upp trädet.

4. Citrusrummet

I den här delen av byggnaden har vi växter som för tankarna till området kring medelhavet. Pampiga fikonträd delar plats med citrusväxter så som citron, calamondin och mandarin. Under sommaren får de mindre träden tillsammans med flertalet pelargoner flytta ut på terrasserna som ligger framför respektive bakom Sjöparkens växthus.

Här inne i citrusrummet har vi också vår pelargonsamling. Pelargonsläktet inrymmer ett stort antal arter och förekommer i mängder av färger och former. Hos oss hittar du doftpelargoner, till exempel brokbladiga citronpelargoner och pepparmyntspelargoner med sammetsludna blad. En annan doftpelargon doftar coca-cola om man vidrör bladen. Vi har även doftpelargoner som vid första anblicken inte alls ser ut som typiska pelargoner- LEMON TREE ‘Bontrosai’. De kallas ibland för bonsaipelargoner och är lätta att känna igen när man väl lärt sig hur de ser ut. Kan du lista ut var de står?

En annan klassiker du kan hitta här är en pelargon som vanligen omnämns som “Doktor Westerlunds hälsoblomma”. Pelargonen har fått sitt namn av läkare Ernst Westerlund som rekommenderade sina patienter att ha en kruka Rosengeranium i sjukrummet för att rena sjukhusluften. Bladen doftar friskt av ros och citron och om du har tur kan du kanske få syn på någon av de små, rosa blommorna.
Här i citrusrummet finns även sammetsröda Kärlekspelargoner, ljuvligt rosa Mårbackapelargoner och korallfärgade Tulpanpelargoner. Är man förtjust i rosenformen är rosenknoppspelargonerna lätt att förälska sig i. Passa på att gå runt och ta in pelargonerna med alla dina sinnen, vem vet du kanske får en ny favorit?

Den absolut vanligaste frågan till oss som jobbar här är om man inte kan få ta en stickling med sig hem. Vi brukar svara att om varje besökare skulle ta med sig ett litet skott hem så skulle vi inte ha något att visa upp. Vi vill därför be er att inte ta egna skott eller sticklingar från våra samlingar utan hänvisar till vår- och höstmarknaden som årligen arrangeras här i Sjöparkens växthus.

En annan vanlig fråga som vi ofta får är hur vi förvarar våra pelargoner. De står framme året runt, men under vintern sänker vi temperaturen här inne i citrusrummet för att stimulera knoppsättningen. Mot slutet av vintern klipper vi ner pelargonerna och planterar om dem, då passar vi även på att ta sticklingar. Många av de växter som finns på Sjöparkens växthus har vi själva sticklingsförökat.

5. Möjligheternas trädgård

Välkommen in i trädgården som tillhör arbetsmarknads- och integrationsenheten, även kallad AMI. AMI bedriver en mängd olika arbetsmarknadsåtgärder, till exempel praktik, arbetsträning och rehabilitering i en grön miljö med målsättning att få deltagarna att växa och blomma ut. Åtgärderna syftar till att rusta deltagarna för ett framtida arbete på den öppna arbetsmarknaden.

Det är deltagarna på AMI som från frö driver upp de sommarblommor som syns ute i våra trädgårdar. De växter som odlas i Möjligheternas växthus planteras ut i trädgårdarna när risken för frost är över och plantorna har blivit ordentligt avhärdade, det vill säga när växterna har vant sig att vara ute.

En stor del av verksamheten bygger på att deltagarna sår, skolar om, och planterar ut plantorna i Möjligheternas trädgård. Det är alltså tack vare AMI som vi har något att plantera ut i trädgårdarna!

Under säsongen håller deltagarna sedan i den dagliga skötseln av Möjligheternas trädgård. Utöver sommarblommor och perenner, finns här även bärbuskar och fruktträd. Hallon, krusbär, vinbär, jordgubbar, fläder, havtorn och rabarber och mot planket växer ett spaljerat äppelträd. Och någonstans i trädgården står ett persikoträd, kan du hitta det?

Utifrån säsong finns ibland ett mindre urval av växter eller skördeklara grödor att köpa från Möjligheternas trädgård. Mer närodlat än så kan det inte bli! Och när säsongen börjar lida mot sitt slut samlar deltagarna in fröer in som sedan sås året därpå.

Våga ta en avstickare från grusgången och gå in på någon av gångarna för att på nära håll titta på allt som växer i de upphöjda bäddarna. Eller passa på att gå fram till den höga spaden som tornar upp sig i Möjligheternas trädgård. Konstverket heter ”Gräv där du står” och skapades av konstnären Gunnar Karl Nilsson.

6. Barnens växthus

Detta är centrum för de aktiviteter vi arrangerar för barn med fokus på lekfullt lärande kring odling, kretslopp och annat. Under sommarlovet har vi även särskilda sommarlovsaktiviteter och i augusti brukar vi anordna skördefest där barnen får vara med och smaka på det som trädgården då har att erbjuda.

Barnens Växthus är inte vinterbonat och därför är det inte så mycket mer än förvaring för krukor och ett skydd mot regn och blåst vintertid. På våren mellanlandar en del av allt som drivits upp från frö här innan det planteras ut i trädgårdarna. Lite längre fram mot sommaren lämnar dessa krukor plats för mer spännande saker. Sommartid finns här alltid något för såväl stora som små att upptäcka- ibland odlas här tomater i olika färger och former och ibland så visar vi hur de fyra sädesslagen ser ut.

Mellan tuvorna av glansmiskantuus finns en liten gång som leder in till Barnens trädgård. Både stora och små fötter är välkomna att upptäcka, smaka och njuta. Bakom det lilla växthuset finns en undangömd plats i skuggan där du kan vila eller ta en fika i skuggan medan barnen leker. När våren kommer och äppelträden slår ut i blom är det lätt att bli sittandes här och se och höra hur ivrigt bin och andra pollinatörer arbetar. Kanske har någon flyttat in i insektshotellet som sitter på ett av äppelträdens stam? Törs du kika in och se om du hittar någon liten insekt?

Är du inte alls sugen på att vila och dina ben är fulla av spring? Ibland har vi aktiviteter i barnens trädgård, till exempel femkamp. Kanske kan du utmana en vän? Eller vill du utmana den pensionerade breakdansaren ”Herr Ler-man” från Uralbergen? Ritrutan med sand kan både användas som en plats att rita på men även som dansscen.

Och har du sett kojan där Smulle och Blålle bor?
Smulle är ett troll som älskar smultron och därför har han sett till att både skaffa sig en smultronhatt men också varit flitig med att plantera smultron runt om i trädgården. Till exempel har Smulle ett alldeles eget berg med smultron- Smulleberget heter det! När det är säsong finns här mängder av solmogna smultron. Plocka och njut!

Blålle är en anka som älskar blåbär, vilket hans val av hatt skvallrar om. Eftersom Blålle bara älskar blåbär så har han självfallet också planterat amerikanska blåbär så att även han har lördagsgodiset räddat. Om blåbären är mogna så bara måste du smaka några! De är smaskens!

Blir du sugen på att odla amerikanska blåbär själv hemma är det viktigt att du odlar dem i surare jord, så som rhododendronjord, eftersom pH-värdet behöver vara lägre än i vanlig planteringsjord. Plantera gärna flera plantor som pollinerar varandra, här i Barnens trädgård har vi sorterna ‘Northblue’ och ‘Oscar’. Buskarna bjuder inte bara på härliga bär utan bladverket ger dig även sprakande höstfärger som kan förgylla vilken trädgård som helst, innan de slutligen faller av och invintrar.

7. Elementet vatten

Trädgården är indelad efter temat ”De fyra elementen” – vatten, eld, luft och jord, och är tänkta att symbolisera Kumlas omgivande natur och kultur. Nu ska du få veta mer om elementet vatten.

Elementet vatten är tänkt att symbolisera Kumlas åar, vattenfyllda stenbrott och konstgjorda sjöar, så som Parksjön just här utanför. Planteringarna här går i vågformationer och naturligtvis går växtmaterialet i olika blå och violetta nyanser och höjder. På sina håll kan klickar med vita växter skymtas, vilka är tänkta att symbolisera det vågskum som kan bildas när det blåser upp till oväder ute till havs. Människan mår bra av att omge sig av vatten på ett eller annat sätt. I Kumlas omgivningar finns det inte så många naturliga sjöar och vattendrag, så de konstgjorda sjöarna som finns i Kumla stadspark är mycket uppskattade inslag.

Vatten är livsviktigt för alla levande organismer – utan vatten finns inget liv! Vatten är också en av våra dyrbaraste resurser, för den är ändlig. I växthusträdgårdarna vattnar vi med vatten från sjön som ligger norr om växthuset. Det är därmed inte den ändliga resursen av dricksvatten som vi använder för att bevattna med, utan sjövatten. År 2020 investerades det i en automatisk bevattningsanläggning till visningsträdgården som driftsattes sommaren 2021. Anläggningen är nämligen inte i drift under vintern, utan på hösten blåser vi ur allt vatten för att ledningarna inte ska frysa sönder. Under vegetationsperioden sköter bevattningssystemet sig självt och vattnar nattetid när ingen är här. Automatisk bevattning ger både en långsam bevattning, spar tid samt inte minst vatten! Att vattna på dagen när vattenavdunstningen är som störst är inte särskilt resurssmart, utan det är bäst att antingen vattna tidig morgon eller sen kväll. Då riskerar man inte heller att växternas blad bränns av solen. Till anläggningen har vi även installerat fuktmätare med sensorer, så att bevattningen endast startar när det är torrt i jorden och inte efter ett hällregn. Tanken med bevattningssystemet är att öka bevattningseffektiviteten det vill säga att rätt mängd vatten kommer på rätt plats vid rätt tidpunkt. En jämnare bevattning ger även finare och friskare plantor. Bevattningsanläggningens dysor och spridare är placerade så att de ska bevattna samtliga växtbäddar i trädgården. Kan du se några?

Kanterna av planteringen ramas in av högresta oktoberstormhattar till vänster och väldoftande kantnepeta till höger, sett om du står vid pelaräpplena. Kantnepetan älskas av pollinatörer och blommar om under säsongen om du klipper ner det efter första blomningen. Oktoberstormhatten med sortnamn ’Cloudy’ blommar från september till oktober, och har därmed sin ståtligaste blomningstid när de flesta andra växter börjar tacka för sig. Den blir ca 140 cm hög och en mycket användbar snittblomma, men det kan vara bra att veta att den är giftig.

På andra sidan häcken av kantnepeta återfinns rosenträdgården. Rosenträdgården är en plats för doft och njutning. Ett antal olika sorters rosor så som austinrosor och portlandrosor samsas tillsammans med bland annat trebladsspirea och klematisen ’Blue Angel’.

8. Elementet luft

Trädgården är indelad efter temat; ”De fyra elementen” - vatten, eld, luft, och jord och är tänkta att symbolisera Kumlas omgivande natur och kultur. Nu ska du få veta mer om Elementet luft.

Tanken bakom elementet luft är att de ska symbolisera Kumla och Närkeslättens vidder, smaker och dofter. Elementet luft knyter an till den öppna dalgången, vidderna i stadsparken och horisonten. Gestaltningen utav detta element bygger på användning av växter som har ett luftigt växtsätt så att de kan vaja i vinden och eller växter med färger i ljusa pasteller alternativt i mättade färger av lila och rosa.

Noterade du de små molnen av armeringsjärn? Bågarna ska symbolisera moln där rosablommande klematis om somrarna slingrar sig fram. Här har du möjlighet att gå bland rosa små moln - vi vill inte att du som besökare bokstavligt ska gå på våra små moln.

Andra växter som är givna i elementet luft är växter som doftar gott, så som våra doftliljor som får flytta in på vintern. En annan växt som doftar underbart gott och som står ute året om är luktolvonen. Är du här på våren uppmanas du att se om de har gått upp i blom. De blommar med vit-rosa blommor och har en gudomlig doft om du bara vågar gå nära och dofta på dem. Du hittar dem i det högra hörnet i närheten av konstverket Ängeln. Intill luktolvonet hittas även körsbärsbenveden som är fantastiskt tjusig på hösten. Det är svårt att inte förundras över just körsbärsbenveden- Bladen blir djupt purpurröda och frukterna öppnar sig och visar sina orangea frön. Frukterna är cirka en centimeter långs, röda och hänger i små skaft. Dessa hänger kvar långt efter att löven har fallit till marken och liknar små japanska lyktor som vajar i vinden.

Intill körsbärsbenveden står konstverket Ängeln som är skapad av Eva Lange. Här står vi inför en form, en rörelse, en känsla som vi känner igen. En bekant form på en ny plats. Var och en av oss har egna föreställningar av hur en ängel ser ut och vad en ängel är, alltifrån skyddsänglar till barndomens sagobilder med vita vingar. Denna ängel har ett enkelt och minimalistiskt uttryck, på gränsen mellan det organiska och abstrakta.

Något som är betydligt mer konkret är den smidesspaljé som löper genom hela elementet luft där ett flertal moderna sorter av vinstockar växer. Då de växer på friland har vi valt att plantera olika sorter av så kallade Labruscavin, som är härdiga och tål många minusgrader. Hos oss finns sorterna Zilga, Sukribe och Spulga. Under sensommaren till tidig höst får ni gärna smaka på en druva eller två, det finns både gröna och blå. Vilken blir din favorit?

9. Elementet jord

Trädgården är uppbyggd kring strukturer och rum som utgår från de fyra elementen - Eld, vatten, luft och jord och som är tänkta att återspegla Kumlas natur och kultur.

Elementet jord ska symbolisera Kumlas jordbrukslandskap och den bördiga slätten. Ur jorden vi odlar kommer mycket av vår mat och plätten här, med både fruktspaljéer och odlingar är tänkt att återspegla vad vår fantastiska jord kan ge. Här varieras grödorna från år till år, men här finns även perenna inslag. Utanför äppelspaljén ligger nämligen bäddar med perenner som går i dovare färgställningar så som mörkbladig alunrot eller chokladakleja. Observera att alla perenner inte är ätbara, utan vissa har endast valts på grund av sin färg på antingen stjälkar eller blommor. Limefärgade blommor bryter av mot de jordigare färgerna.

Längs med hela grusgången finner du pelaräppelträd av sorterna ’Dzin’, ’Bolero’, ’Arbat’ och ’Polka’. Pelaräppelträd har ett smalare växtsätt än klassiska kronträd och ympas på en svagväxande grundstam. De blir ca 2 – 3 meter höga och inte så yviga som vanliga äppelträd och passar därför utmärkt för den mindre trädgården eller om man vill ha äppelträd, men har begränsat med plats.

Äppelträd kan även beskäras för att få en särskild form och i elementet jord har en liten spaljé skapats av olika äppelsorter. Tittar du åt vänster kan du även se korgongen som växer längs smidesspaljén. Det är de sex äppelsorterna ’Trulsa’, ’Folke’, ’Silvia’, ’James Grieve’, ’Filippa’ och ’Katja’ som förekommer som antingen spaljé eller kordong.

Köksträdgården är den lilla plätt som ligger mellan kordongen och häcken av kantnepeta och som delas upp av grusgången in till Goda rum. I köksträdgården, som självklart är en del av elementet jord, är nytta och skönhet tänkt att förenas. Inte allt för sällan kan kålväxter hittas här tillsammans med tagetes. Tagetes motverkar jordtrötthet och finns i många fina färgsättningar!

Om du vänder dig om så att du har köksträdgården i ryggen så ser du kryddträdgården med tillhörande basilikaväxthus. I kryddträdgården odlas flertalet olika kryddor, pimpinell heter den växt som växer längs cortenstålskanten. Det är en gammal kryddväxt som har klotformade blommor och tandade blad. Bladen kan användas i sallader och soppor. Andra blad som kan användas i matlagning hittas inne i basilikaväxthuset. Under sommaren hittas här en rad olika sorters basilika. Gå gärna runt och dofta för att se om du får någon ny favorit.

Jorden i trädgården förses varje år med stallgödsel antingen från ko eller häst. Gödseln hämtas från intilliggande gårdar och myllas ner i jorden på våren. Tillförseln av stallgödsel främjar mikrolivet i jorden och ökar halten organiskt material. Trädgården bestod ursprungligen av kompakt blålera och eftersom lerjorden är så tung ställer det ställer stora krav på jordförbättring varje år. För att ytterligare öka jorddjupet samt för att bäddarna snabbare ska värmas upp på våren, är samtliga växtbäddar upphöjda.

10. Elementet eld

Trädgården är uppbyggd kring strukturer och rum som utgår från de fyra elementen- Eld, vatten, luft och jord och som är tänkta att återspegla Kumlas natur och kultur.

Elementet eld är tänkt att symbolisera hettan och askan som finns i den närliggande Kvarntorpshögen. Elden gestaltas med hjälp av växternas färger, växtvalet går här i eldiga färger med blomsteråkrar i gult, rött och orange. Här hittar du perenna växter som till exempel nejlikrot, fackellilja och solbrud. Varje säsong kompletterar vi med annueller, det vill säga ettåriga växter, så som solrosor, inkakrage och eldblomma. Kanske har inte eldhavet riktigt hunnit flamma upp när du är här, men du får i så fall föreställa dig

En fin siktlinje i form av terrakottakrukor på piedestaler ger höjd till planteringarna i detta element. Ett annat inslag som skapar höjd är ligustersyrenerna som blommar vackert med gulvita yviga vippor. Blommorna har en söt, honungsaktig doft. Det är ett träd som blir mellan 4 – 7 meter högt, och passar fint som ett solitärträd för den mindre trädgården. Längst bak i planteringen växer klättervildvin som bidrar till sprakande färger på hösten då den likt röda eldsflammor klättrar över muren.

Elementet Eld gränsar avgränsas mot woodlandet, den lilla lunden, av en häck med blåbärstry av sorten ’Anja’. I lunden hittas träjon, majbräken och strutbräken. Kan du hitta dem? Kaukasisk förgätmigej, brunnäva och höstanemon är tre andra växter som hittas här i lunden. Besöker du oss på våren kan du få syn på både kungsängslilja och kejsarkrona.

Elden är särskilt framträdande vid ytorna där fågelbaden står- Där bildar den röda skifferaskan från Kvarntorps industriepok bas för en förädlad, tuktad natur liksom Kvarntorpshögen med sin Konst på Hög. Den vilda elden möter den tuktade växtligheten i form av klippta idegranskuber och droppar av vatten. I askan växer även glansmiskantus där vipporna dansar som eldslågor i vinden.

Blickar du upp på Sjöparkens växthustak så ser du en skulptur av Maria Miesenberger som heter Ögonblick i rörelse. Hen står redo att våga kliva ut i det okända, släppa det välbekanta och trygga för att finna nya vägar och mål. Graciöst ihopkrupen med spända muskler kan man ana att hen snart kommer att sträcka på sig och påbörja det stundande äventyret. Skulptören ger oss möjlighet att fundera över vad vi själva önskar förverkliga alternativt förändra i våra liv, men som vi kanske inte ännu haft modet att genomföra.

Följ skyltning mot campingen och sedan Kumla sjöpark.

  • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i växthuset.
  • Det finns handikapptoalett i växthuset.
  • Det finns tydliga markeringar vid exempelvis glaspartier.
  • Det finns automatiska dörröppnare in till sjöparkens växthuset, dock inte in till de olika rummen.
  • Du som rullstolsburen tar dig enklast in till trädgårdarna inifrån växthuset eller via entrén från parkeringen.

KONTAKT

Kumla kommun
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se
Besöksadress: Kyrkogatan 45, Kumla
Mer att göra i Kumla stadspark: www.visitkumla.se/kumlastadspark

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 september 2024
Sidan publicerad av:
Piia Edh