Gå till innehåll

Cykla - mtb, downhill, leisure

Är cykling din grej har vi mängder av cykelleder för mtb, downhill och leisure. Sätter din teknik käppar i (cykel)hjulet kan du alltid öva på teknikbanan.

Två glada barn håller i varsitt bowlingklot

Mountainbike

I Kvarntorps friluftsområde finns tre mountainbikeleder för både nybörjaren och den mer rutinerade cyklisten. Lederna är mellan 4 och 17,5 km långa och av varierande svårighetsgrad. Två av lederna går i lite enklare terräng, medan den längsta är lite mer kuperad.

Teknikbana

Utveckla din teknik på vår teknikbana för cykling, som du hittar nedanför Kvarntorpshögen. Banan är uppdelad i tre delar: teknik, pumptrack och hopp.

För allas trivsel och säkerhet på banan, vänligen tänk på följande:

  • Använd alltid hjälm och nödvändiga skydd.
  • Bara de som åker får vara på banan.
  • Terrängkörning med motorfordon är förbjuden.

Leisure

I Kumla finns fem turer för dig som vill cykla på asfalterad väg och grusväg med tid för natur- och kulturupplevelser. Lederna är mellan 15 och 38 km långa. En perfekt utflykt för hela familjen, glöm inte picknickkorgen!

Roadbike

Våra roadbike-leder är för dig som vill vässa formen på racercykel, härlig cykling längs fina vägar. Lederna är mellan 10 och 120 km långa.

Downhill

Testa på våra häftiga och fartfyllda downhillbanor nerför mäktiga Kvarntorpshögen - både för dig som är erfaren downhillcyklist och för dig som precis börjat eller vill prova på. Här finns följande banor:

  • Gröna Lund - en grön bana för dig som är ny på detta med downhill. Här finns utmaningar och klurigheter, men på en nivå för alla att klara av, även barn.
  • Blådåre - en blå bana där den vana cyklisten öser järnet över hopp och dropp, medan den mindre vana kan passera vid sidan av.
  • Svartenbrandt och Lilith - två svarta banor som är utmanande och för dig som cyklat downhill förut.


Så tar du dig upp till banorna

Bygelliften upp på Kvarntorpshögen håller stängt under hela säsongen 2023-2024. Du tar dig upp till startplatsen av de svarta och den blåa banan via bilvägen, som håller öppet måndag-söndag kl. 10.00-20.00 under perioden 1 maj – 30 september. Starten av den gröna banan tar du dig enkelt till via gångvägen.

All åkning sker på egen risk
Tänk på att all åkning sker på egen risk. Kumla kommun och Kumla skidförening kan inte hållas ansvariga för eventuella olyckor. Personlig olycksfallsförsäkring gäller. Vårdnadshavare ansvarar för sina barn. Tänk också på att alltid använda hjälm, vi rekommenderar fullfacehjälm, och att välja cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå. Kör endast på avsedda cykelleder, cykling är inte tillåtet uppe på Kvarntorpshögen. Högen lever än idag, vilket innebär att vattenånga kan ses ryka ut från några platser på högen. Det är mycket viktigt att respektera varningsskyltarna som finns uppsatta vid dessa heta områden.

Intill parkeringen nedanför Kvarntorpshögen i Kvarntorps friluftsområde finns en värmestuga med toalett, dusch, omklädningsrum, mikrovågsugn och möjlighet att äta din medhavda matsäck. Grillplatsen bakom värmestugan är fri för alla att nyttja. Här finns även en cykeltvätt.

Stugan håller öppet följande tider
Maj-september: Alla dagar kl. 10.00-20.00
Oktober-april: Lördag-söndag kl. 08.00-16.00

Hos Kumla Cykel och fritid mitt i Kumla centrum finns cyklar i olika modeller och storlekar att hyra.

Kumla Cykel och fritid
Adress: Köpmangatan 12, Kumla
Telefon: 019-31 40 41
E-post: butik@kumlacykel.se
Webbsida: www.kumlacykel.se Länk till annan webbplats.

Har du upptäckt att det saknas skyltar på en skyltad led, att en spång är trasig eller att det har rasat träd över leden? Hjälp oss med att rapportera fel så att vi kan åtgärda problem längs lederna.

Klicka här för att rapportera in felet. Länk till annan webbplats.

KONTAKT

Kumla kommun
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se
Besöksadress: Torget 1, Kumla
Mer information om Kvarntorps friluftsområde: www.visitkumla.se/kvarntorpsfriluftsområde Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 november 2023
Sidan publicerad av:
Piia Edh