Gå till innehåll

Sannahed militär- och friluftsmuseum

Idag råder lugnet i det lilla samhället, men för 100 år sedan var Sannahed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden.

I Sannahed fanns under större delen av 1800-talet två regementen förlagda. Det var Närkes regemente, ett infanteriförband, och Livregementets Husarkår, ett beridet regemente. Mot slutet av 1800-talet förlades ytterligare ett regemente hit för att sammanslås med Närke regemente. Sannahed blev därmed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden.

Här samlades, levde, övade och festade mer än 2000 man varje sommar. Vid midsommarfirandet kunde fler än 10 000 besökare komma på både midsommarafton och midsommardagen. Sannahed blev en betydande plats för omgivningen, många var de bönder och företagare som levererade mat, foder och förnödenheter.

Officersmäss och bostad finns bevarade

Ett tiotal byggnader från militärtiden finns bevarade. Främst den pietetsfullt renoverade Officersmässen. Byggnaden uppfördes på 1830-talet som en enkel timmerbyggnad och har sedan dess genomgått flera om- och tillbyggnader. Här finns en ståtlig mässal och ett vackert renoverat kafferum. Intill Officersmässen finner du Husarofficersstugan, som visar hur en officer i Husarkåren bodde på 1800-talet under övningarna i Sannahed.

Välkommen på öppen visning av museet, fri entré!

Söndagar kl. 14.00-17.00 under perioden 30 juni - 18 augusti. Caféet håller öppet.

Persedelförrådet ligger intill Officersmässen och är en byggnad som uppfördes i början på 1800-talet för militärt ändamål och handelsbod.

År 1912 flyttade militären ut, affären blev dock kvar till 1944. I dag har Kumla -Sannahed hembygdsförening flyttat in och byggt upp ett 1900-talsmuseum med den gamla handelsboden så som den såg ut 1930. På den lilla affärsgatan kan man också besöka en musikaffär, en fotoaffär med ateljé och en damfrisering.

Tillgänglighet

  • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen.
  • Det finns några större nivåskillnader i anläggningen.

Hembygdsgården ligger på andra sidan vägen om Officersmässen och består av totalt åtta byggnader från 1700-1900 talet.

Hembygdsföreningen anordnar här flera aktiviteter varje år, bland annat det traditionsenliga midsommarfirande som lockar många glada firare.

Klicka här för mer information om hembygdsgården via Kumla Sannaheds hembygdsförening. Länk till annan webbplats.

Sannahed militär- och friluftsmuseum går att boka som guidad tur, för att boka kontakta oss på:
Telefon: 070-278 29 20
E-post: kumla.hembygd@telia.com

  • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen.
  • Det finns handikapptoalett att tillgå.

Kontakt

Kumla kommun
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se
Besöksadress museet: Kungsleden 27, Kumla

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 juni 2024
Sidan publicerad av:
Piia Edh