Skoindustrimuseet

2015 April Skoindustrimuseum_005.jpg
2015 April Skoindustrimuseum_007.jpg
skomuseum04.jpg
2015 April Skoindustrimuseum_009.jpg

Skoindustrimuseet

Välkommen till Skoindustrimuseet i Kumla!

Om museet
Under åren 1930-1950 blomstrade den svenska skoindustrin och Närke var Sveriges absoluta skocentrum.

I Kumla och Örebro fanns hälften av landets skofabriker. I Kumla var som mest 50 fabriker verksamma samtidigt och 70% av befolkningen arbetade inom skoindustrin. I Kumla brukar man säga att ”det finns mer skomakare än folk”, och under den här tiden var det inte någon överdrift!

1955 släpptes skoimporten fri och den svenska skotillverkningen gick allt sämre. När så skofabrik efter skofabrik lades ner började tankarna på ett Skoindustrimuseum växa fram.
När skofabriken Bengtar-Sko i Kumla slog igen portarna för sista gången och skoarbetarna gick hem lämnades allt precis som det var. När fabriken öppnade igen var det som museum med skotillverkning, det enda i sitt slag i norra Europa. Doften av läder, miljön och de gamla maskinerna minner om en svunnen tid då Kumla var Sveriges skocentrum.

På fabriken kan man följa tillverkningen från skinn till färdig sko. Skorna säljs sedan i museets butik; Skoaffären Svea. 

Kumla är fortfarande en skostad. Här har bland annat skoföretaget Kavat sitt huvudkontor samt sin fabriksförsäljning.
Läs mer här!

Köp handgjorda skor i butiken
Här  tillverkas handgjorda skor som du kan köpa i butiken. Utställningar och autentiska miljöer berättar om den tid då Närke var den svenska skoindustrins centrum. Här kan du också göra en vandring genom skomodets utveckling.

Kumla är fortfarande en skostad. Barnskorna Kavat för skotraditionen vidare i Kumla och har fabriksförsäljning i direkt anslutning till fabriken.

Besöksadress
Sveavägen 19
692 30 Kumla

Öppettider
Tisdag-fredag kl. 13.00–17.00 (året runt)
Lördagar 10.00–14.00 (maj-september)
Söndagar 14.00–17.00 (under juli, augusti)

Entré
Vuxna 40 kr, barn & studerande fri entré

Guidade visningar
Skoindustrimuseet går att boka som guidad tur. För att boka, kontakta oss på:
Telefon: 019-58 81 87
E-post: skoindustrimuseet@kumla.se

Skoindustrimuseet fick utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2017.

Mer information
www.skoindustrimuseet.se

Telefon
019-58 81 87

E-post
skoindustrimuseet@kumla.se

Om du vill veta mer:
Kopplat till Kumlas skoindustrihistoria finns det nu även tre stycken berättelser att lyssna på, 3-8 minuter långa, på tre utvalda platser i Kumla. Här får du en introduktion till stadens skoindustrihistoria och veta mer om människorna som jobbade här. För att ta del av dessa måste du ladda ner appen "Story Spot". Där letar du sedan upp "Kumla" och ser på kartan var du kan ta del av de tre historierna. Det är inte tvunget att vara på plats utan du kan lika gärna sitta hemma och lyssna vid din dator/telefon.