Sannahed militär- och friluftsmuseum

DSC_0056_Kristin Hamdan.jpg
DSC_0066_Kristin Hamdan.jpg
IMG_7914.jpg

Gör ett besök på regementet i Sannahed!

Idag råder lugnet i det lilla samhället, men för 100 år sedan var Sannahed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden.

I Sannahed fanns under större delen av 1800-talet två regementen förlagda. Det var Närkes regemente, ett infanteriförband, och Livregementets Husarkår, ett beridet regemente. Mot slutet av 1800-talet förlades ytterligare ett regemente hit för att sammanslås med Närke regemente. Sannahed blev därmed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden. Här samlades, levde, övade och festade mer än 2 000 man varje sommar. Sannahed blev en betydande plats för omgivningen. Många var de bönder och företagare som levererade mat, foder och förnödenheter.

Officersmäss och bostad finns bevarade
Ett tiotal byggnader från militärtiden finns bevarade. Främst den pietetsfullt renoverade Officersmässen. Byggnaden uppfördes på 1830-talet som en enkel timmerbyggnad och har sedan dess genomgått flera om- och tillbyggnader. Vidare finns här en ståtlig mässal och ett vackert renoverat kafferum. Omedelbart söder om Officersmässen finner du Husarofficersstugan, som visar hur en officer i Husarkåren bodde på 1800-talet under övningarna i Sannahed.

Tillgänglighet, officersmässen
Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen.
Det finns handikapptoalett att tillgå.

1900-talsmuseet ett nostalgimuseum (Persedelförrådet)
Persedelförrådet är en byggnad som uppfördes i början på 1800-talet för militärt ändamål samt en handelsbod. År 1912 flyttade militären ut, affären blev kvar till 1944. I dag har Kumla -Sannahed hembygdsförening flyttat in och byggt upp ett 1900-talsmuseum med den gamla handelsboden så som den såg ut 1930. På den lilla affärsgatan kan man också besöka en musikaffär, en fotoaffär med ateljé och en damfrisering.

Tillgänglighet, persedelförrådet
Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen.
Det finns några större nivåskillnader i anläggningen.

Kuriosa – Ettöres-Hallgren
Först på plats till mötena var alltid Ettöres-Hallgren. En luffare, tiggare, en person som levde sitt liv i här. Snälla goa stilige herrn skänk en peng till den goda saken, tilltalade Ett- öres-Hallgren mannarna på Hea och på det försörjde han sig. En ettöring från var och en av 2500 man blev säkert en hel del pengar på en sommar.

Regementsmarschen, en kulturhistorisk vandringsled i Sannahed
Många minnen finns kvar från denna betydelsefulla epok som du kan upptäcka när du följer den skyltade leden.
Vandringsleden är 3,6 km. Den är uppdelad i två delar, grenadjärområdet och husarområdet. Du kan välja att gå hela rundan eller bara den ena. Första etappen går genom det så kallade grenadjärområdet där du bland annat kan se underofficersmässen, musikpaviljongen, persedelförrådet och arresten.  Efter halva promenaden kommer du fram till platsen där de båda regementena gemensamma sjukhus låg. Där kan du fortsätta mot husarområdet eller vika av och avsluta rundan. Väljer du husarområdets runda får du bland annat se sjukstallet, officerstugorna och husarernas övningsområde.

Guidade visningar
Sannahed Militär- och friluftsmuseum går att boka som guidad tur. För att boka, kontakta oss på:
Telefon: 070-278 29 20
E-post: kumla.hembygd@telia.com

Besöksadress
Kungsleden
692 92 Kumla