Här finner du verk av bland annat Ebba Matz, Ann-Sofi Sidén, Ulla Viotti, Richard Brixel, Anders Krisár och Maria Miesenberger. De flesta av konstverken ligger i de centrala delarna av Kumla, några ligger strax utanför centrum och i våra tätorter.
Boka enkelt din guidade visning via vår e-tjänst genom att klicka här.
Du kan även kontakta kommunens servicecenter på:
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se
Servicecenter 019-58 80 00
servicecenter@kumla.se
Kumlan (1966/67)
Teknik: Gjuten aluminium
Placering: Framför stadshuset
En tävling med fyra inbjudna skulptörer utlystes 1954 för utsmyckning av platsen framför stadshuset och det då nybyggda stadshotellet. Arne Jones, en konstnär som ofta arbetade med cirklar, spiralrörelser och slingor som formelement, vann med sitt förslag Kumlan. Kumlan står med ett ben i himlen, ett ben i vattnet, ett ben på jorden.
Staden vaknar (1941)
Teknik: Relief, järnsmide
Placering: Stadshuset
I samband med att municipalsamhället Kumla blev stad nyårsafton 1941 försågs det nyuppförda stadshuset med ett konstverk, en smidesrelief runt huvudentrén för att ge detta ett välkomnande intryck. Verket var ett resultat av en tävling bland eleverna vid konstakademien i Stockholm. Figurerna i reliefen anknyter till liv och arbete i Kumla. Vi kan se bland annat industriarbetare, skofabriksarbetare, järnväg, handel, fritidsliv, barn och ålderdom.
Här (2008)
Teknik: Rostfritt svarvat stål, svarvat lackerat huvud
Placering: Stadshusgatan
När man vill markera något på en karta sker detta oftast genom att rita ett kryss och sätta dit en kartnål. Ebba Matz gör detta bokstavligen genom en 4,5 meter lång nål som monterats i 15 graders lutning från ett markkryss i cortenstål. Nålen och kulan är svarvade i rostfritt stål. Kulan har en diameter på 100 cm och är tvåkomponentlackerad i en klassisk röd nyans.
Little Sister Cave (2022)
Teknik: Polyesterlaminerad glasfiber
Placering: Kumla torg
Konstverket utstrålar makt, kraft, utsatthet och etablerade strukturer. Pantern aktiverar det rum som fontänen utgör och tycks vara instängd i en cirkel. Cave är latin och betyder "Se upp"! Detta kan ses som en uppmaning till betraktaren eller också till pantern som balanserar på en tunn spång. Sommartid blir fontänens höga vattenpelare ytterligare ett element som bidrar till kurragömmalek för betraktaren.
Från Tvåflodslandet (2006)
Teknik: Relief av målad gjuten betong
Placering: Vattugatan 5
Konstverket utgörs av ett tätt nästan ogenomträngligt bladverk i gröna nyanser med fantasins 24 lotusblommor i en djupt vinröd färg. En orientalisk växt som sedan urgamla tider är helig symbol och vanligt dekorationsmotiv.
Same Unknown (2011)
Teknik: Keramik
Placering: Husgavel på Marielundsgatan
Verket är ursprungligen en video som Ann-Sofi Sidén skapade för Fotografia Europea, i Reggio Emilia 2008. Hon bjöd in 200 personer som framför videokamerorna fick glida nerför en metallstolpe. Videoverket har på Gustavsbergs-fabriken överförts till cirka 750 keramikplattor som en och en har monterats på husgaveln.
Förvecklingar (2008)
Teknik: Cortenstål
Placering: Östra Drottninggatan 9–11
Lars Englunds skulpturala former utgår ofta från naturens lagbundenhet - det kan vara frågan om geometrins eller fysikens grundformer. Han använder sig av industrins rationellt framställda produkter, oftast metallvaror av olika slag. Konstverket Förvecklingar tillhör en av Lars Englunds huvudgrupper, sfärer.
Vattenorgel (2011)
Teknik: Metall
Placering: Kungsvägen, Högkvarteret
Skulpturen är i ständig rörelse. De trettio rören fylls undan för undan med vatten och tippar därefter över och tömmer sitt innehåll i bassängen som omger konstverket. Det till synes planlösa vippandet och tömmandet av vatten är cykliskt och sker utifrån ett programmerat schema. En gång i timmen stannar samtliga rör i upprätt position för att därefter ”göra vågen” för eventuella förbipasserande.
Hans & Greta (1955)
Teknik: Brons
Placering: Kumla stadspark
Hans och Greta blickar mot den ljusnande framtiden. De har siktet ställt på något längre bort, de vandrar mot vuxenlivet. I barnen finns framtiden - det samhälle vi skapar idag kommer att tas över av våra barn. Kan vi se dem i ögonen ? Lämnar vi ett hållbart samhälle eller ett samhälle som brister och bävar mötet med framtiden? Skulpturen är en gåva till Kumla kommun 1955, ett tack från Barnens Dags föreningen för att kommunen årligen kostnadsfritt upplät området kring Kumlasjön för Barnens dag festligheter.
Mr Walker (2016)
Teknik: Stål och aluminium
Placering: Kumla stadspark
Jan Håfström har skapat en tredimensionell skulptur som ändrar färg beroende på från vilket håll man betraktar den. Hemligheten med Mr Walker har med rörelse att göra. Han är seriefiguren Fantomens förklädnad till "vanlig man". Han är en man med ett uppdrag: han söker en mening och vill ge upprättelse åt de marginaliserade. Jan Håfström har gjort flera riktningsförändringar i sin konst under karriären. Mr Walker på språng kan också ses som en symbol för detta.
Skönhet (2010)
Teknik: Brons
Placering: Kumla stadspark
Skönhet är Kumla sjöparks första skulptur. Vid vattenbrynet sträcker hon frimodigt ut sin kropp likt en galjonsfigur på ett skepp. Skulpturen är en balansakt. Likt många av Brixels skulpturer ligger tyngdpunkten hos Skönhet i den övre delen och gör att tillvaron på stenstoden känns tillfällig. Skönhet är i rörelse och på väg att kasta sig ut i vinden.
Lilla Björn (2010)
Teknik: Gjuten brons
Placering: Kumla stadspark
Lilla Björn ingår i ett arbete på temat Astronomi. På ön i sjön på en granitsten i anslutning till Lilla Björn finns ett solur som visar bland annat de djur som är aktiva under olika tider på dygnet. De fyra stensittbänkarna vid Lilla Björn och soluret är på gavlarna prydda med gjutna näckrosblad i brons, en växt som osökt för tankarna till vatten och sjöpark. Verket Lilla Björn är monterad så att om betraktaren böjer sig ned och med ett öga siktar längs björnryggen och mellan björnöronen så får den stjärnbilden Lilla Björn i fokus.
Farkost (2013)
Teknik: Rostfritt stål
Placering: Kumla stadspark
Olle Medin strävar i sin skulpturella konst efter enkelhet och renhet i form och material. Här är ett stiliserat skrov som svävar över marken, på samma gång lätt och kraftfullt. Vart är det på väg? Fantasin sätter inga gränser, så skeppet kan ta oss vart vi vill. Formen på skulpturen känns igen i en annan, mycket större och högre belägen farkost, Arken på Kvarntorpshögen, ett annat av Olle Medins konstverk.
Malak (2017)
Teknik: Brons
Placering: Kumla stadspark
Idag befinner sig 28 miljoner barn på flykt i världen, den högsta siffran sedan andra världskriget. Malak var ett av de barnen. Hon fann en fristad i Sverige. Efter ett tag urartade ett ungdomsgräl till stenkastning mot familjens hus. Denna händelse ledde till en manifestation mot främlingsfientlighet - för mångkultur och familjen kunde fortsätta sitt liv där. Skulpturen visar en sårbar, oskyddad flicka med böjt huvud. En flicka som drömmer om utbildning, människors lika värde, styrka och ett liv i fred och frihet. Att fly och att kunna flyga. Malak betyder ängel på arabiska.
Half Boy (2015)
Teknik: Polerad Brons
Placering: Sjöparkens växthus
En halv människa - en kluven människa som förmedlar den känsla av tvehågsenhet vi drabbas av i livets oändliga vägval. Verkets titel anger också en könstillhörighet. Men skulpturen återger en androgyn, eller kanske i ännu högre grad, en könlös varelse likt Barbies pojkvän Ken. Skulpturen framstår som ren och avskalad från attribut som skulle kunna färga vår upplevelse. Half Boy blir i någon mening opolitisk och möjlig att förhålla sig till oavsett social, politisk eller etnisk bakgrund. Anders Krisárs verk blottlägger människans fysiska, erfarenhetsmässiga och samhälleliga begränsningar vilket gör verket alltigenom mänskligt och allmängiltigt.
Sister Cave (2022)
Teknik: Polyesterlaminerad glasfiber
Placering: Sjöparkens växthus
I den övre delen av pelaren finns ett oregelbundet hål som kan associeras till en grottöppning/förstörd huskropp. Öppningen uppfattas olika beroende på vilken sida av pelaren man står och huvudet blir därmed mer eller mindre dolt. Ett stort huvud föreställande ett kattdjur tittar ut, alternativt in på betraktaren. Det stora katthuvudet medför att man känner sig liten. Detta tillsammans med att huvudet delvis är dolt ger oss funderingar om djuret tittar in i vår värld eller tittar ut från densamma - Var ligger maktperspektivet?
Violent heart/Waaaall/One world for no violence
Placering: Sjöparkens växthus
Waaaall av Lars Wilks - ett av de första konstverken på Konst på Hög och ett utropstecken för konstnärlig frihet. Waaaall angreps och förstördes för några år sedan, här är delar av resterna som utgö ett eget verk påminnande om förstörelse och våld.
Violent heart är en kommentar till alla konflikter som pågår i världen.
Välkända One world for non violence är ett klassiskt konstverk för icke våld i en trasig värld. Ursprungsverket står utanför FN-skrapan i New York. Verket kom till efter mordet på John Lennon.
Dessa tre konstverk fogar samman hoppet som endast kan uppstå genom ickevåld, dialog och samförstånd mellan alla människor på planeten.
Ögonblick i rörelse (2014)
Teknik: Svartpatenterad brons
Placering: Sjöparkens växthus
På växthusets tak mot söder står hon redo att våga hoppa ut i det okända, släppa det välbekanta och trygga för att finna nya vägar och mål. Graciöst ihopkrupen med spända muskler anar vi att hon snart sträcker på sig och påbörjar det stundande äventyret. Maria Miesenberger utforskar konsekvent det egna jaget, kroppen och själva livets olika stadier och villkor. Skulpturen ger oss all möjlighet att fundera över vad vi själva önskar förverkliga eller förändra i våra liv men ännu inte haft modet att genomföra.
Ängel (2014)
Teknik: Bohusgranit
Placering: Sjöparkens växthus
Ängeln kan anas genom några sparsamma linjer i skulpturen. Kanske ska man se stramheten och reduceringen av ängelns attribut, vingar och gloria, som en följd av samhällets sekularisering. Kanske har vi alla ett behov av eller längtan till ängelns omvårdnad? Eva Langes stilistiska ängel blir något som vem som helst kan förhålla sig till eller ta till sig oavsett vilken religionstillhörighet man har eller inte har.
Tecken (2007)
Teknik: Brons
Placering: Akvarellens vårdboende
Som spröda rankor växer "Tecken" upp ur jorden och sträcker sig mot himlen. Skulpturen består delvis av bronsavgjutningar av trädgrenar av olika arter. Titeln förbryllar. Tecken är något som vi förutsetts tyda. Likt ett kilskriftstecken förlorar "Tecken" sin innebörd utan ett sammanhang. Vi behöver ett före och ett efter för att kunna tolka dess innebörd. I närheten av konstverket finns en bänk där man kan slå sig ner. Här finns plats för kontemplation och egna reflektioner över det skira konstverket.
Emaljvägg (1967)/Vågrörelse (1967)
Teknik: Emalj
Placering: Kyrkogatan/Köpmangatan 32
Konstnärerna var aktiva rån mitten av 1900-talet och Walter in på 2000-talet. Båda målade men olika motivval. Vid husbyggnation i mitten av 60-talet i hörnet Köpmangatan/Kyrkogatan gjorde de varsitt emaljkonstverk till en av husets kortsidor. Konstverket har följt med till nybyggnationen på samma plats 2021. Ett kärt minne av två lokala konstnärer. På Johannesplatsen finns ytterligare ett emaljkonstverk av Walter Holmström.
The Rose (2017)
Teknik: Brons
Placering: Innergården på Solrosgården
Peter Frie bodde ett antal år i Närke där landskapet påverkade hans måleri. Hans skulpturer påminner mycket om hans måleri. Peter har illustrerat dikter av Tomas Tranströmmer. I brevväxling skrev Tomas Tranströmmer till Peter Frie - "Skönhetens närvaro kan vara farlig, skönhetens frånvaro är livsfarlig". I matsalen på Solrosgården finns också en målning av Peter Frie.
Gryning (2021)
Teknik: Målning på betong
Placering: Elstation vid korsningen Sveavägen/Götgatan
Konstverken Horisont och Gryning bygger på Petter Nilssons konstnärskap och har skapats tillsammans med Patrik Lindberg. Petter Nilssons bildvärld har successivt blivit allt mer konkret och består ofta av flera lager vad gäller både teknik och innehåll. De surrealistiska landskapen som träder fram i hans verk för lätt tanken till de klimatförändringar som mänskligheten befinner sig i. Hans målningar är ofta i stort format. Patrik Lindberg har sina rötter i Street-art och Graffitti och målar även han ofta i större format.
Ljusorgel (2006)
Teknik: Rostfritt stål, slipade glasprismor
Placering: Sveavägen 12
Ljusorgel sträcker sig mot himlen, som en hyllning till luften och det fria. Bågen ställer in sig efter vindriktningen. Ljuset speglar genom glasprismorna, ju soligare det är desto mer ljusspel och desto fler olikfärgade reflexer. Leif Bolter vill bryta ljuset på ett oväntat sätt. Konstverkets placering inne på gården gör att det kan ses både från de omgivande byggnaderna och från Sveavägen.
Skohörnan (2006)
Teknik: Murat kolbränt formtegel med glaserad ovansida
Placering: Sveavägen/Köpmangatan 19
Konstverket sätter fokus på skoindustrin som präglat Kumlas framväxt och nutida utseende. Skulpturen är utformad som två skor som möts. Några tegelstenar bär skulpturens namn Skohörnan i djuptryck liksom ordspråket ” I Kumla finns det mer skomakare än folk".
Ljusskåp (2002)
Teknik: Stenarbete, svart diabas
Placering: Johannesplatsen
Skulpturen Ljusskåp är ett försök att föra in naturen i stadsmiljön. Ramen är opolerat grov medan den slipade elliptiska pelaren reflekterar ljuset i sin blanka yta. Ljusspalterna på ömse sidor om pelaren blir smalare eller bredare, mer eller mindre skimrande, ibland i olika färgnyanser, beroende på ögats infallsvinkel och solens ställning.
Emaljkonsverk
Se text vid konstverk nr. 21
Regent för en dag (2008)
Teknik: Rostfritt stål
Placering: Solgårdsplatsen
Regent för en dag har ett fundament av svart indisk granit med trappavsats som kan fungera som sittbänk. Ur fundamentet reser sig sex rostfria stålrör som upptill hålls samman och kröns av en kungakrona i guldförgylld kopparplåt. Skulpturen inbjuder till att kliva upp och ta plats under den gyllene kronan och att för en stund bli sin egen kung eller drottning.
Horisont / Orten
Teknik: Målning på betong
Placering: Tunneln under järnvägsstationen
Konstverken Horisont och Gryning bygger på Petter Nilssons konstnärskap och har skapats tillsammans med Patrik Lindberg. Petter Nilssons bildvärld har successivt blivit allt mer konkret och består ofta av flera lager vad gäller både teknik och innehåll. De surrealistiska landskapen som träder fram i hans verk för lätt tanken till de klimatförändringar som mänskligheten befinner sig i. Hans målningar är ofta i stort format. Patrik Lindberg har sina rötter i Street-art och Graffitti och målar även han ofta i större format. Tillsammans med ungdomar från Kumla kommun är han konstnären bakom Orten i tunnelns västra del. Motivet är framröstat bland ungdomar i åk 9 i Kumla kommuns grundskolor.
Pinpoint (2023)
Teknik: Keramisk konst
Placering: Hissväggen vid järnvägsstationen
Pinpoint, kartnålen som släpps ner och anger position och på så sätt synliggör den, laddar den. Ett mål, ett möte, en plats där någon befinner sig? Färgen har huvudrollen i Astrid Sylwans måleri. Hon arbetar ofta i stora format och tekniken, den fysiska färgpåläggningen är lika viktig som kulörerna. Transparens mot opakt, ringningr mot formfasta partier bygger upp bildrummet i lager på lager. Pinpoint är ett keramiskt verk, en målning i glasyrer och emaljfärger på stengods. Verket är producerat av Porslinsfabriken i Lidköping.
Kumla-Kotten (2018)
Teknik: Målad aluminium
Placering: Kumla resecentrum
Lena Flodmans skulpturer har sitt ursprung i trasiga leksaker som hon samlar bland soporna på en strand i Toscana, Italien. Strandfynden i plast återskapas i mer värdefulla material som alabaster, brons, marmor och aluminium. Kumla-Kotten är en kombination av en kotte som kan ge associationer till Elsa Beskows sagovärld, medan stövlarna är från en barbiedocka och kan ses som symboler för populärkulturen. Två olika kulturer möts och bildar något nytt. Uttrycket i Lena Flodmans skulpturer har en touch av rokokons och surrealismens bildspråk med svulstiga former och absurda kompositioner.
Tillsammans (2014)
Teknik: Brons
Placering: Trygghetsboendet Kvarngården
Tillsammans. Ett osannolikt möte mellan den arktiska isbjörnen och den antarktiska pingvinen. Kanske är det drömmen om en världsomfattande gemenssam syn på miljöfrågor som Eva Fornåå har gestaltat i denna lilla ömma och tilltalande skulptur. Konstverket förmedlar också en del av tanken med trygghetsboendet som det är placerat intill. Trygghet innebär bland annat en social samvaro med ömsesidig tillit.
Kumla brassensemble (2010)
Teknik: Stål och mässing
Placering: Entrén till Folkets Hus
Högst upp i taket i gallerian vid Folkets hus hänger Kumla brass -ensemble. Birgitta Muhr ville göra något som binder samman affärsdelen med dess många förbipasserande och Folkets Hus lokaler på våningen ovanför. Hon ville åskådliggöra vad som händer i Folkets Hus som är en plats för gemenskap och där inte minst musiken traditionellt har haft en stor roll.
Kvinna vid havet (1960)
Teknik: Skulpterad granit
Placering: Kvarnparken
Ur granitblocken kan man se en kvinna framträda, liggandes på sidan på en berghäll, nära vattnet, bekvämt vilande på armbåge och höften. Inte omedelbart, men snart, framträder de kvinnliga formerna. Och solen har sin gång över Kvinnan vid havet.
Fåglar (2013)
Teknik: Brons
Placering: Husgavel på Sörbyvägen
Här råder liv och rörelse. Fåglarna är upprörda, en del vaksamma. Något händer. Kanske stör trafiken på Sörbyvägen? Eller husbilen som parkerat alldeles för nära väggen? Att det är just fåglar som pryder husväggen har sannolikt sitt ursprung i kvartersnamnet, nämligen Hackspetten. Någon hackspett är dock svårt att hitta på väggen. Snarare är det nötkråkor, korsnäbbar och kråkfåglar som stått förebild för skulpturerna.
Bollop 2 "Answer my question" (2020)
Teknik: Lackerad glasfiberarmad polyester
Placering: Papa Padel, Mastgatan 1
Detta färgrika landmärke kan lätt få tankarna till bollidrott. John McEnroe skrek ut sin frustration om en eventuellt feldömd boll under Stockholm Open 1984. ”Answer my question. The question jerk”. Vår komplexa värld står alltid inför olika frågor. Answer my question.
Vindfyr (2002)
Teknik: Tegel, betong, metall
Placering: Via industriområde, Viagatans södra del
När Vindfyr placerades intill Viagatan stod den som ett ensamt vägmärke i det platta landskapet. Anna Molander beskrev själv skulpturen som -en lek med vinden -en fyr på havet -ett utropstecken på slätten. Delvis gick detta förlorat när byggnaderna kröp närmare men fortfarande snurrar glatt de färgstarka vindskålarna högst upp på den fyra meter höga skulpturen. Sedd uppifrån förstår man att en kompassros har gett formen och Vindfyrens väderstreck är placerade utifrån de verkliga.