Konst på Hög

Port2020.JPG
LjusrumIochII2020.JPG
Kvarntorpsmalanganer2020.JPG
Utantitel2020.JPG
Halfgirl01.JPG
Energi-Magi2020.JPG
Koncentrator2020.JPG
Arken2020.JPG
Tetris01.jpg
Trappan2020.jpg

Välkommen till vår unika skulpturområde, belägen på toppen av Kvarntorpshögen. Här har vi samlat verk av flera av landets främsta konstnärer

Kvarntorpshögen är ett av våra märkligaste industriminnen. Idag ett populärt utflyktsmål och en annorlunda miljö för skulpturområdet ”Konst på Hög”.

Kvarntorpshögen och dess historia om Sveriges oljeäventyr mellan 1940-66 har varit ett riktmärke på närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden. I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen. Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) startade då en resa som nu nästan 20 år senare har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden som årligen lockar runt 30 000 besökare.

I samarbete med Kumla kommun och lokala och regionala sponsorer finns här ett 30-tal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Området utökas årligen med en skulptur, vilket skapar en önskan för besökarna att återvända för att följa områdets utveckling. Bland konstnärerna kan nämnas Peter Johansson, Lenny Clarhäll, Maria Miesenberger, Ulla Viotti och Anders Krisàr.

Klicka här för mer information om samtliga konstverk. Här finns även en ljudguidning på 3-4 minuter av varje konstverk.

Sveriges märkligaste sevärdhet
Kvarntorpshögen och Konst på Hög blev 2010 utsedd till "Sveriges märkligaste sevärdhet" enligt boken "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter", en bok som rankar svenska sevärdheter från 100 till 1, där Kvarntorpshögen alltså kom på första plats. Författaren av boken heter Fredrik Kullberg.

Magnifik utsikt - välj alpkörning eller en av Europas längsta trätrappor
Kvarntorpshögen ligger i Kvarntorps friluftsområde och erbjuder en magnifik utsikt över Närkeslätten. Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen och den branta stigningen (18%) gör att du får använda samma körteknik som på de brantaste alpvägarna! Eller varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor. På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten. 

Upptäcktsfärd för barn
Uppe på Kvarntorpshögen finns en spännande upptäcktsfärd för barn. Upptäcktsfärden går till så att varje siffra på kartan har en fråga där svaret blir ett ord, som du sedan skriver in i korsordet på rätt rad. Då kan du läsa den hemliga koden som berättar var du kan lämna in det ifyllda korsordet och hämta ut ditt smaskiga pris! Du kan hämta upp din karta för upptäcktsfärden i Kaffestugan på Kvarntorpshögens topp eller ladda ner den genom att klicka här.

Upptäcktsfärden finns även att lyssna till som ljudguide genom att klicka här.

ÖPPETTIDER
1 maj – 30 september 2023
Bommen till bilvägen är öppen dagligen 10.00-20.00. Skulpturutställningen kan besökas till fots dygnet runt via bilvägen eller trappan.

Oktober 2023 - april 2024
Området kan endast besökas till fots, fordonstrafik är ej tillåten. Observera att varken bilväg eller trappa underhålls under denna period samt att vissa av konstverken kan vara övertäckta för vinterförvaring.

Toaletter finns vid i värmestugan vid startplatsen för friluftsområdet samt enklare toalett vid Kaffestugan.
Öppettider värmestuga:
Maj-september: Alla dagar kl. 10.00-20.00
Oktober-april: Lördag-söndag kl. 08.00-16.00

Öppettider Kaffestugan 3 juni - 20 augusti 2023
Dagligen (mån-sön) kl. 10.00-17.00
Stängt midsommarafton

Uppe på Kvarntorpshögen hittar du den mysiga lilla Kaffestugan. I sommar huserar Götlunda glass i stugan och där har du möjlighet att köpa kaffe, våfflor och glass. Unna dig en stunds vila, kanske efter att du tagit dig upp till toppen via den utmanande Trappan, och njut av den fantastiska utsikten från terrassen.

Fri entré
Det är fri entré till hela skulpturområdet.

Guidad visning
Konst på Hög går att boka som guidad tur. Boka enkelt din guidade visning via vår e-tjänst genom att klicka här. Du kan även kontakta kommunens Servicecenter för att boka.

Kollektivtrafik
Det går bussar från Kumla till Kvarntorps friluftsområde och Konst på Hög. Bussen stannar en bit ifrån Kvarntorpshögen (hållplats Gasolvägen) sista biten på cirka 1 km får man gå till fots. Klicka hör för att komma till tidtabellen för linje 710.

Du kan även resa från Kumla station med Närtrafiken ända fram till parkeringen nedanför Kvarntorpshögen, men du behöver då beställa resan. Klicka här för att komma till beställningscentralen.

Ställplatser
Intill Kvarntorpshögen ligger Kumla Golfklubb, som erbjuder ställplatser för husvagnar och husbilar. Klicka här för mer information. Det finns även ställplatser på startplatsen vid foten av Kvarntorpshögen som drivs av Kumla skidförening. Betalning med Swish på plats.

För er som kommer med buss
Tänk på att vägen upp för Kvarntorpshögen är en alpväg med snäva kurvor, branta sidor och har en lutning på 18%. Använd er av vana förare. Bussar ska ha max 7,5 m hjulbas och styrbar boggie.

Parkering
Det finns en stor parkering intill startplatsen för Kvarntorps friluftsområde nedanför Kvarntorpshögen. Det finns även parkeringsplatser uppe på Kvarntorpshögen. Samtlig parkering i området är kostnadsfri. 

Viktigt för dig som besökare att tänka på
Kvarntorpshögen lever än idag, efter 50 år ryker det fortfarande på några platser på högen. Det beror på att det på vissa platser finns outnyttjad oljeenergi kvar i askan som högen består av, vilket gör att kan bli mycket hett. Den mindre mängd rök en kan se är mest vattenånga från ytvatten som sipprar ner och förångas av dessa heta partier. Det är mycket viktigt att respektera varningsskyltarna som finns uppsatta på dessa heta områden. Tänk också på att det inte är tillåtet att cykla uppe på Kvarntorpshögen. Separata cykelleder finns i området, läs mer om dem genom att klicka här. 

Tillgänglighet

  • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt, via de anlagda gångstigarna.
  • Det finns handikapptoalett att tillgå.
  • Det är inte några större nivåskillnader i anläggningen men ojämn terräng.

Kontakt
Telefon Kommunens servicecenter: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se