Konst på Hög

Port2020.JPG
LjusrumIochII2020.JPG
Kvarntorpsmalanganer2020.JPG
Utantitel2020.JPG
Halfgirl01.JPG
Energi-Magi2020.JPG
Koncentrator2020.JPG
Arken2020.JPG
Tetris01.jpg
Trappan2020.jpg

Välkommen till vår unika skulpturpark, belägen på toppen av Kvarntorpshögen. Här har vi samlat verk av flera av landets främsta konstnärer

Kvarntorpshögen är ett av våra märkligaste industriminnen. Idag ett populärt utflyktsmål och en annorlunda miljö för skulpturområdet ”Konst på Hög”.

Kvarntorpshögen och dess historia om Sveriges oljeäventyr mellan 1940-66 har varit ett riktmärke på närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden. I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen. Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) startade då en resa som nu nästan 20 år senare har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden som årligen lockar runt 30 000 besökare.

I samarbete med Kumla kommun och lokala och regionala sponsorer finns här ett 30-tal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Området utökas årligen med en skulptur, vilket skapar en önskan för besökarna att återvända för att följa områdets utveckling. Bland konstnärerna kan nämnas Peter Johansson, Lenny Clarhäll, Maria Miesenberger, Ulla Viotti och Anders Krisàr.

Klicka här för mer information om samtliga konstverk. Här finns även en ljudguidning på 3-4 minuter av varje konstverk.

Magnifik utsikt - välj alpkörning eller en av Europas längsta trätrappor
Kvarntorpshögen ligger i Kvarntorps friluftsområde och erbjuder en magnifik utsikt över Närkeslätten. Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen och den branta stigningen (18%) gör att du får använda samma körteknik som på de brantaste alpvägarna! Eller varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor. På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten. 

För er som kommer med buss
Tänk på att vägen upp för Kvarntorpshögen är en alpväg med snäva kurvor, branta sidor och har en lutning på 18%. Använd er av vana förare. Bussar ska ha max 7,5 m hjulbas och styrbar boggie.

Viktigt för dig som besökare att tänka på
Kvarntorpshögen lever än idag, efter 50 år ryker det fortfarande på några platser på högen. Det beror på att det på vissa platser finns outnyttjad oljeenergi kvar i askan som högen består av, vilket gör att kan bli mycket hett. Den mindre mängd rök en kan se är mest vattenånga från ytvatten som sipprar ner och förångas av dessa heta partier. Det är mycket viktigt att respektera varningsskyltarna som finns uppsatta på dessa heta områden. Tänk också på att det inte är tillåtet att cykla uppe på Kvarntorpshögen. Separata cykelleder finns i området, läs mer om dem genom att klicka här. 

Upptäcktsfärd för barn
Uppe på Kvarntorpshögen finns en spännande upptäcktsfärd för barn. Upptäcktsfärden går till så att varje siffra på kartan har en fråga där svaret blir ett ord, som du sedan skriver in i korsordet på rätt rad. Då kan du läsa den hemliga koden som berättar var du kan lämna in det ifyllda korsordet och hämta ut ditt smaskiga pris! Du kan hämta upp din karta för upptäcktsfärden i Kaffestugan på Kvarntorpshögens topp eller ladda ner den genom att klicka här.

Upptäcktsfärden finns även att lyssna till som ljudguide genom att klicka här.

Guidad visning
Konst på Hög går att boka som guidad tur. Boka enkelt din guidade visning via vår e-tjänst genom att klicka här. Du kan även kontakta kommunens Servicecenter för att boka.

Kollektivtrafik
Det går bussar från Kumla till Kvarntorps friluftsområde och Konst på Hög. Bussen stannar en bit ifrån Kvarntorpshögen (hållplats Gasolvägen) sista biten på cirka 1 km får man gå till fots. Klicka här för att ta del av tidtabellen.

Ställplatser
Intill Kvarntorpshögen ligger Kumla Golfklubb, som erbjuder ställplatser för husvagnar och husbilar. Klicka här för mer information.

Det finns även ställplatser på startplatsen vid foten av Kvarntorpshögen som drivs av Kumla skidförening. Betalning med Swish på plats.

ÖPPETTIDER
30 april – 30 september 2022
Bommen till bilvägen är öppen dagligen 10.00-20.00. Skulpturutställningen kan besökas till fots dygnet runt via bilvägen eller trappan.

Oktober 2022 - april 2023
Området kan endast besökas till fots, fordonstrafik är ej tillåten. Observera att varken bilväg eller trappa underhålls under denna period samt att vissa av konstverken kan vara övertäckta för vinterförvaring.

Det är fri entré till hela området och samtlig parkering i området är kostnadsfri. 

Toaletter finns vid i värmestugan vid startplatsen för friluftsområdet samt enklare toalett vid Kaffestugan.
Öppettider värmestuga:
Maj-september: Alla dagar kl. 10.00-20.00
Oktober-april: Lördag-söndag kl. 08.00-16.00

Kaffestugan på toppen av Kvarntorpshögen har stängt för säsongen

Tillgänglighet

  • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt, via de anlagda gångstigarna.
  • Det finns handikapptoalett att tillgå.
  • Det är inte några större nivåskillnader i anläggningen men ojämn terräng.

Kontakt
Telefon Kommunens servicecenter: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se