Fika med fågelsång

Fika med fågelsång Ekeby.jpg
sparrow-6219739_1920.jpg

Fika med fågelsång

Ge dig ut till våra naturområden tillsammans med familjen, ta med er fika och spana efter fåglar! Ladda ner fågelbingon och tävlingen är igång!

Här nedan kan du ta del av några av våra tips runt om i kommunen. Välkommen ut, fika och spana!


Ekeby lövkullarEkeby lövkullar är ett sant smultronställe med vacker och varierad natur. Här kan du gå längs det porlande vattendraget och varför inte stanna till på en lämplig plats och ta en fika. Du kommer alldeles säkert kunna höra koltrasten, och har du tur kan du stöta på en av vårens första krokusar som spricker upp från marken tillsammans med tryckande morkullor. Så packa ner fika, ta tag i din käresta och passa på att fånga lite av vårsolen och dess tidiga sångare.

KvarntorpshögenDet är väl en av våra coolaste platser, oavsett om du har ett brinnande intresse för konst, älskar att åka skidor eller är en modig downhillåkare. Här finns ju också ett väldigt växt- och djurliv. Visste du till exempel att det är ett av få områden i Sverige där man kan höra ljudet från frilevande hussyrsor senare under året? Men nu gäller det i stället att njuta av den tjurnackade domherren! Den ser vi ofta under vintern när den letar mat nära städer men snart flyttar tillbaka till tätare barr- och blandskogar för sommaren. Så passa på att kolla in den nu och kanske ta en fika uppe på Kumlas högsta punkt. 

Åbytorp 
 


Ännu ett utflyktstips kommer från Åbytorp. Här hittar du en klassisk svensk blandskog. De gamla granarna är täckta av skägglav och samsas med unga tallar och björkar där små fåglar glatt skuttar omkring. Och här är de verkligen små, här kan du nämligen både se och höra Sveriges minsta fågel här, den tjusiga kungsfågeln som är döpt efter sin gula hätta. Så söt! Så passa på att andas den friska luften, njuta av lite varmt kaffe och höra vårfåglarnas livliga sånger.

ReningsdammarnaJust nu pågår här ett större arbete med att rensa bort slam som har satt igen delar av reningsdammarna.

Här i Kumla behöver man inte gå långt för att njuta av naturmiljöer och fågelsång, ibland behöver man knappt ens lämna centrum och detta är ett sådant fall. Nere vid reningsdammarna i Kumla stadspark finns det ett fantastiskt fågelliv med skrattmåsar som skrattar och gräsänder som snattrar - du kanske kan se dem på lite närmare håll om du bjuder på lite havregryn? Här finns även sothönor och rörhönor som håller till bland vassen. Har du riktig tur kanske du kan få höra svanar som flyger ovan, de är lätta att märka tack vare honk-honk-honk-ljudet som deras vingar gör. Men de är inte de enda som låter sina vingar sjunga. Den vackra knip-hanen med sin stiliga vita dräkt både knarrar som ett golv och flaxar fram toner för sin käresta. Honorna är betydligt tystare och mer diskreta men ack så graciös där hon simmar, ofta i sällskap av en hane.

Klicka på bilden för att förstora och skriva ut fågelbingon.
Lycka till!Arrangör
Kumla kommun

Kontakt
Kommunens servicecenter
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se