Fika med fågelsång

Fika med fågelsång Ekeby.jpg
sparrow-6219739_1920.jpg

Fika med fågelsång

Ge dig ut till våra naturområden tillsammans med familjen, ta med er fika och spana efter fåglar! Ladda ner fågelbingon och tävlingen är igång!

På Kumla kommuns Facebook kommer vi under några veckor under våren att tipsa om platser som är perfekta "fika-med-fågelsång-platser". Vi kommer även att lägga upp tipsen här på sidan varje vecka - så håll utkik!


Ekeby lövkullar

Ekeby lövkullar är ett sant smultronställe med vacker och varierad natur. Här kan du gå längs gemytliga stigar eller kanske släppa lös din nyfikenhet och hitta din egen väg längs det porlande vattendraget. Du kommer alldeles säkert kunna höra koltrasten, och har du tur kan du stöta på en av vårens första krokusar som spricker upp från marken tillsammans med tryckande morkullor. Så packa ner fika, ta tag i din käresta och passa på att fånga lite av vårsolen och dess tidiga sångare.

Kvarntorpshögen


Det är väl en av våra coolaste platser, oavsett om du har ett brinnande intresse för konst, älskar att åka skidor eller är en modig downhillåkare. Här finns ju också ett väldigt växt- och djurliv. Visste du till exempel att det är ett av få områden i Sverige där man kan höra ljudet från frilevande hussyrsor senare under året? Men nu gäller det i stället att njuta av kraset från snön under dina kängor och vacker fågelsång de sista av vinterns soliga dagar. Och den tjurnackade domherren! Den ser vi ofta under vintern när den letar mat nära städer men snart flyttar tillbaka till tätare barr- och blandskogar för sommaren. Så passa på att kolla in den nu och kanske ta en fika uppe på Kumlas högsta punkt. 

Reningsdammarna

Här i Kumla behöver man inte gå långt för att njuta av naturmiljöer och fågelsång, ibland behöver man knappt ens lämna centrum och detta är ett sådant fall. Nere vid reningsdammarna i Kumla stadspark finns det ett fantastiskt fågelliv med skrattmåsar som skrattar och gräsänder som snattrar - du kanske kan se dem på lite närmare håll om du bjuder på lite havregryn? Här finns även sothönor och rörhönor som håller till bland vassen. Har du riktig tur kanske du kan få höra svanar som flyger ovan, de är lätta att märka tack vare honk-honk-honk-ljudet som deras vingar gör. Men de är inte de enda som låter sina vingar sjunga. Den vackra knip-hanen med sin stiliga vita dräkt både knarrar som ett golv och flaxar fram toner för sin käresta. Honorna är betydligt tystare och mer diskreta men ack så graciös där hon simmar, ofta i sällskap av en hane.

Åbytorp 
 
Ännu ett utflyktstips kommer från Åbytorp. Här hittar du en klassisk svensk blandskog. De gamla granarna är täckta av skägglav och samsas med unga tallar och björkar där små fåglar glatt skuttar omkring. Och här är de verkligen små, här kan du nämligen både se och höra Sveriges minsta fågel här, den tjusiga kungsfågeln som är döpt efter sin gula hätta. Så söt! Så passa på att andas den friska luften, njuta av lite varmt kaffe och höra vårfåglarnas livliga sånger.


Klicka på bilden för att förstora och skriva ut.

Arrangör
Kumla kommun

Kontakt
Kommunens servicecenter
Telefon: 019-58 80 00
E-post: servicecenter@kumla.se