I hemmets lugna vrå

oväntat besök 2 jpeg.jpg
26 oktober – 25 november

I hemmets lugna vrå

En utställning av Olof Astrup Hällqvist i Kumla utställningshall

Serien ” I hemmets lugna vrå” är en avknoppning av en serie ”hågkomster” jag arbetat med i tio år.
Där har jag utgått från minnen och ursprunget till  ”i hemmets lugna vrå”kommer från barndomens trettondagskalas, som ägde  rum i en släktings finrum som man fick tillträde till endast under detta årliga kalas. Finrummet med dess vackra möbler användes inte i vardagslag, vilket var rätt vanligt för på landsbygden.
Detta finrum var fullt av dockor. Eftersom de bebodde rummet hela året, och inga människor vistades där i vardagslag, var det lätt att som barn fantisera om att det var deras rum och att de hade saker för sig när vi inte var där.
I ”I hemmets lugna vrå” har jag sedan gjort olika interiörer från olika tider och klasser. Liksom någon Native Amerikan  lär ha sagt att  landskapet blev vackrare när hästen kom, kan jag tycka att vardagsrummen blev vackrare befolkade av  dessa mjukisharar och rävarJ
Att jag valt mjukisdjur som förebilder för djuren har kanske också att göra med att jag tidigare varit naturvetenskaplig Illustratör/ utställningsmakare på huvudsakligen naturhistoriska riksmuseet.  Mina harar och rävar är långt från anatomin hos riktiga djur. Att använda djur som metaforer för mänskliga beteenden  är ett urgammalt berättargrepp som funnits så länge människan funnits.
Hararna och rävarnas ansträngningar att skapa den borgerliga drömmen om det goda livet och ”cocoona” sig från världens ibland hårda verklighet utvecklade sig till att de behövde ge sig ut och upptäcka världen, därav titeln på skulpturerna ”Explorers”.

Datum
Lördag 26 oktober–måndag 25 november

Vernissage
Lördag 26 oktober kl. 11.00–14.00

Plats
Kumla utställningshall, Kumla bibliotek

Öppettider
Måndag, onsdag, torsdag kl. 8.00–19.00
Tisdag kl. 8.00–20.00
Fredag kl. 8.00–18.00
Lördag kl. 10.00–14.00
Söndag kl. 12.00–16.00

Varmt välkommen!