Beyond dreams

Asnepingviner kopiera.jpg
4 – 23 augusti

Beyond dreams

Välkommen till en utställning av fotograf Jonas Classon i Kumla Utställningshall.

Jonas Classon, född i Örebro 22 april 1997, är en svensk fotograf med hela världen som arbetsfält. Hans fågelbilder har ställts ut i flera länder, vunnit flera internationella priser och uppmärksammats i bland annat brittiska The Times.

''Jag alltid sett min omvärld i bilder. Letat samspel mellan ljusets skiftningar och motiven som ständigt omger mig. Jag känner mig omfamnad av dessa ögonblick som uppstår, oavsett var de dyker upp. Och ett kall att föreviga dem på bild. Naturen har också varit en viktig del i mitt liv så länge jag kan minnas. Fåglarna däremot rörde sig länge outforskade i periferin. De kom in i mitt liv först i tonåren under stor dramatik.
Som trettonåring blev jag svårt sjuk och tvingades spendera flera år på sjukhus. Under sjukdomsperioden lärde jag känna sjukhusläraren Nisse, som i perioder när jag mådde bättre tog med mig ut till fågelrika platser runt om i Närke. Han insåg att jag behövde frisk luft och något annat att fokusera på. Det gjorde gott för mig och jag mådde bättre och bättre ju mer tid vi spenderade tillsammans ute i skog och mark.
Jag började ta med kameran ut på våra strapatser. Att fånga fåglar på bild var både roligt och utmanande. Nisses intresse för fåglar smittade mig och när jag fick möta lappugglans blick genom hans kikare öppnade sig en helt ny värld. Naturen blev mitt Narnia och fåglarna mitt kall. I sjukhussängen drömde jag mig bort till spännande fågelparadis. Falklandsöarnas pingviner och Indiens våtmarker. Det framstod snart som självklart att jag ville bli fågelfotograf, så fort jag blev frisk.
Nu har det gått tio år och jag kan konstatera att drömmen om att besöka världens fågelparadis blev sann. Idag lever jag min dröm och livnär mig sedan några år tillbaka på att fånga de bevingade på bild. Jag har hamnat på platser jag aldrig trodde jag skulle få uppleva; paddlat kanot bland krokodiler i indiska Chambalfloden, mött soluppgången i Donaudeltats våtmarker och badat med pingviner på Falklandsöarna. Jag har fått möta otroligt spännande fåglar under resans gång. Fåglar jag inte trodde fanns. Albatrossen med sina majestätiska vingar eller lappugglan med sin genomborrande blick. Alla med sin egna karaktär och personlighet. För mig handlar bilderna om ett möte med individen.
Att fåglarna kom in i mitt liv i ett viktigt skede i livet har gjort att jag känner en speciell relation till dem. Och tacksamhet. Det är det som jag vill förmedla med bilderna. I den här utställningen får man som betraktare se ett urval av mina starkaste möten med fåglar från världens alla hörn.''

Datum
4 augusti–23 augusti
Vernissage torsdag 4 augusti kl. 15–16.

Plats
Kumla Utställningshall, Kumla bibliotek

Öppettider
Sommaröppet 13 juni–21 augusti: Må, on, to 9–18; ti 9–19; fr 9-17; lö–sö Stängt
Ordinarie öppettider: må, on, to 8–19; ti 8–20; fr 8–18; lö 10–14; sö 12–16

Foto
Åsnepingviner - Jonas Classon